Drie miljoen investeren zonder belastingsverhoging

Schepen voor financiën Stan de Schutter (CD&V; foto) beklemtoonde bij zijn laatste voorstelling van het gemeentelijk budget dat Ranst opnieuw geen belastingen verhoogt en toch nog drie miljoen zal investeren.

Liekens Sylvain

Het zijn wel geen nieuwe investeringen omdat er een nieuwe bestuursploeg aantreedt en die moet haar eigen beslissingen kunnen nemen. De renovatie van de Ranstse bib vergt 300.000 euro, de aankoop van gronden aan de Herentalsebaan kosten 240.000 euro en herstellingen aan het dak van de sporthal maakt de gemeentekas 50.000 euro lichter. Het plaatsen van zonnecellen op de gemeentelijke daken wordt geraamd op 60.000 euro. Andere uitgaven die al vast lagen, zijn de rioleringswerkzaamheden aan de Oostmalsesteenweg (goed voor 880.000 euro) en dik een half miljoen euro gaat naar het onderhoud van buurt- en voetwegen en maatregelen die de verkeersveiligheid moeten ten goede komen..

Aan de inkomstenkant wordt er gerekend op een stijging van vier procent. Dat goede nieuws wordt verklaard door een toenemende opbrengst van de onroerende voorheffing die 220.000 euro meer oplevert dan in 2012. Ook het aandeel van de personenbelasting klimt met 250.000 euro en het de stijging van het gemeentefonds is ook goed voor 100.000 euro.

Aan de uitgavenkant is er ook een stijging te verwachten van een kleine drie percent. Vooral de personeelskost neemt toe. De werkingstoelage voor het OCMW bedraagt bijna 1.150.000 euro en Ranst betaalt dik twee miljoen voor de politiezone Zara (Zandhoven en Ranst). Voor de brandweer wordt 285.000 euro uitgetrokken.

Als slotsom stelde de schepen dat wordt afgesloten met een positief saldo van bijna 45.000 euro en dat allemaal zonder verhoging van de belastingen. Voor De Schutter was het meteen zijn laatste budget want in de volgende drie jaren wordt hij OCMW- voorzitter.

Sylvain Liekens

Foto CD&V Ranst

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio