Kerk Sint-Jacobus krijgt langverwachte restauratie

Vlaams minister Geert Bourgeois kent 514.431,96 euro toe voor de restauratie van de parochiekerk Sint-Jacobus de Meerdere. De kerk staat sinds 1982 op de lijst van beschermde monumenten.

Vranckx Filip

De kerk Sint-Jacobus de Meerdere is een van de oudste gebouwen van Kapellen. Het koor dateert uit de 14de eeuw, het laatgotisch hoogkoor en de kruisbeuk uit de 15de en de 16de eeuw. In 1849 werden twee zijbeuken aangebouwd en in 1890 volgde een nieuwe uitbreiding met een nieuwe kerktoren. Na tal van vernielingen en herstelfases, de laatste vernieling dateert uit WO II, werd de kerk hersteld rond 1950.

“In vorige restauratiefases werden de daken en de grote toren al hersteld,” aldus minister Bourgeois. “Nu is het de beurt aan de gevels, het voegwerk en de waardevolle, gebrandschilderde glas-in-loodramen. Ook het buitenschrijnwerk en het smeedwerk zal worden hersteld en geschilderd.”

In Kapellen is men uiteraard opgetogen met het goede nieuws. Zuster Andrea Caers, parochie-assistente die bij afwezigheid van een pastoor de parochie leidt, valt uit de lucht: ” Ik weet nog van niets maar dit is schitterend nieuws en ook wel dringend nodig voor deze prachtige kerk. Onlangs nog is er een controle geweest en toen hebben die mensen zelfs enkele stenen uit de gevel weggenomen en in het portaal gelegd. Waarschijnlijk omdat ze al een gevaar vormden.” geeft ze nog mee.

De secretaris van de kerkfabriek, Rosie Van Acker reageert al even blij als zuster Andrea:” Ons dossier werd ingediend in april 2009 bij het agentschap voor Binnenlands Bestuur, afdeling Antwerpen en is nu dus volledig goedgekeurd. Nu moet er snel werk kunnen gemaakt worden van de volgende stap en dat is een openbare aanbesteding. Daarbij zal het dossier vooral in twee grote delen behandeld moeten worden: een aannemer voor de herstelwerken aan de zijgevels en een specialist voor het herstel van de prachtige glasramen die onze kerk rijk is.”

In ieder geval is de restauratie, hoe dringend ook nog niet voor morgen. Zo gaf minister Bourgeois geen datum waarop het geld in Kapellen zal toekomen. Architect Steenmeijer uit Antwerpen is door de kerkfabriek aangesteld om de nodige procedure tot een openbare aanbesteding in te leiden en op te volgen.

Roland Haentjens


Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio