Twintig procent meer omzet in veilingen

De Mechelse Veilingen hebben geen slecht jaar achter de rug. In 2012 boekten ze een omzet van 215 miljoen euro. Dat is ruim twintig procent meer dan in 2011.

Sven Van Haezendonck

Slechter dan 2011, met 179 miljoen euro omzet, kon het niet meer worden. Toch betekent de hogere omzet niet dat de groentekwekers geen moeilijkheden meer hebben. Volgens Chris de Poorter, directeur van de Mechelse Veilingen, is het een vrij somber, donker en vooral een nat 2012 geweest voor de groentekwekers. "Voor de tuinders was het opnieuw een jaar van hard werken om stand te houden, want de kosten blijven stijgen", zegt De Poorter.

De Pooter: "Wat mij verontrust, is dat dit jaar alweer tien procent van onze telers is gestopt. Ik hoop dat we in 2013 betere tijden tegemoet gaan. De concurrentie met Europese landen zoals Spanje, Griekenland en Italië zal mogelijk minder groot worden omdat de Europese Unie de subsidiekraan voor een groot stuk dichtdraait. Dat kan een voordeel zijn voor onze veiling, die zeventig procent van haar producten exporteert."

De tomaat blijft het topproduct van de Mechelse Veilingen. Met zo'n 110.000 ton maken tomaten veertig procent uit van de totale omzetcijfers. Een opvallende vaststelling in het jaarrapport is de blijvende daling van het aantal producenten. Vijftien jaar geleden waren er dat nog 1900. Dat aantal is gedaald tot vierhonderd tuinders. "Het afkeuren van onze glastuinbouwgrond, wat de tuinders geen uitbreidingsmogelijkheid meer geeft, is daar een belangrijke factor van", zegt Chris De Pooter.

Vanaf nieuwjaar gaat het veilinghuwelijk BelOrta van start. Dat betekent nieuwe hoop voor de tuinders op een betere afzetmarkt en een betere prijs voor hun groenten.

LDN

Foto Joris Herregods

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio