Franse rijkentaks ongrondwettelijk verklaard

De Franse Grondwettelijke Raad heeft zaterdag beslist de belasting van 75 procent op inkomsten boven 1 miljoen euro ongeldig te verklaren. De rijkentaks was een belangrijke maatregel uit het Franse begrotingsplan voor volgend jaar.

fvranckx

De beslissing is een tegenvaller voor president François Hollande, die vanuit werkgevershoek kritiek kreeg op de belasting. Er werd gevreesd voor een massale vlucht van bedrijfsleiders naar fiscaal gunstigere oorden.

De Franse zakenman Bernard Arnault (rechts) van het luxeconcern LVMH vroeg de Belgische nationaliteit aan, maar ontkende dat dat om fiscale redenen gebeurde. Ook acteur Gérard Depardieu (links) ontvluchtte zijn land. Hij kocht een huis in het Henegouwse Néchin en kondigde ook aan zijn Frans paspoort in te leveren.

In een mededeling zegt Ayrault dat de regering "akte neemt" van de beslissing van de rechtbank en voor de belasting van 75 procent "een nieuw voorstel zal presenteren dat in lijn ligt met de principes die de Grondwettelijke Raad oplegt". Het aangepaste voorstel zal deel uitmaken van de volgende begrotingswet.

Belga Foto's AFP

MEER OVER François Hollande