Verbod op wensballonnen en vuurwerk moeilijk te sanctioneren

Verbod op wensballonnen en vuurwerk moeilijk te sanctioneren

Verbod op wensballonnen en vuurwerk moeilijk te sanctioneren

Print
Vuurwerk en Nieuwjaar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar de aanpak van de gemeenten wordt strenger. In Sint-Niklaas geldt bijvoorbeeld een algemeen verbod, zowel in de publieke als de private sfeer.
Jeugdschrijver Frank Pollet uit Puivelde stelde deze zomer een petitie op om stads- en gemeentebesturen te wijzen op de gevaren van het vaak onvergund afsteken van vuurwerk. Aanleiding was een incident waarbij twee pony's schrokken door knallend vuurwerk en de spoorweg oprenden. Drie jaar eerder stierf in Zele een jonge vrouw toen twee paarden in paniek de E17 opstormden en voor haar wagen sprongen. De schrijver kon in ieder geval wat beroeren in Sint-Niklaas, waar de politie eerder deze maand een algemeen verbod op het afsteken van vuurwerk afkondigde.

Ook wensballonnen laat u beter niet opstijgen, net zoals in Hamme, Temse, Sint-Gillis-Waas en Stekene. Wie betrapt wordt, riskeert een GAS-boete en verregaande burgerlijke aansprakelijkheid bij stoffelijke of fysieke schade. Bij het Karnavalhuisje in Belsele, zowat de enige winkel in het Waasland waar feestvuurwerk te verkrijgen is, daalt de omzet. "Ik vermoed niet meteen wegens het recente vuurwerkverbod in Sint-Niklaas, want we hebben klanten uit heel Vlaanderen", zegt Anne Rossaert. "Waarschijnlijk zorgt de crisis ervoor dat mensen minder geld uitgeven aan vuurwerk. De meesten kopen voor 50 of 100 euro, een gemiddeld bedrag dat tot een paar jaar geleden net wat hoger lag."

Rossaert begrijpt waarom de stad een verbod invoert. Ze wijst haar klanten bij iedere aankoop uitvoerig op de gevaren indien er geen rekening wordt gehouden met de veiligheidsvoorschriften. "Tegenwoordig worden vuurpijlen ingeruild voor batterijen, die zijn veiliger omdat er geen smeulende pijlen kunnen neerkomen. Vuurwerk is geen speelgoed. Maar de stad mag in ruil wel een groot vuurwerk op de Grote Markt organiseren. Ik vrees dat veel mensen het verbod anders wel eens op de proef zouden kunnen stellen."

De politie van Sint-Niklaas benadrukt dat het verbod dient om de veiligheid van de inwoners te garanderen. "We willen vermijden dat mensen zich verwonden. Het is niet de bedoeling om voluit de sanctionerende kaart te trekken", zegt officier Alex Lemmens. "Maar als de politie kán ingrijpen, zal dat zeker gebeuren." Niet overal wordt even streng opgetreden als in Sint-Niklaas. In Waasmunster zijn wensballonnen wel toegelaten en kan iedereen tussen 23 en 1u zonder vergunning vuurwerk opsteken. Ook in Beveren en Lokeren geldt geen verbod op wensballonnen. Wel moeten inwoners voor alle gemeenten, behalve voor Waasmunster en Lokeren, voor vuurwerk toelating vragen aan het gemeente-of stadsbestuur.

Sophie Pycke

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio