Lance Armstrong niet in beroep tegen dopingstraf

Lance Armstrong niet in beroep tegen dopingstraf

Lance Armstrong niet in beroep tegen dopingstraf

Print
Lance Armstrong gaat niet in beroep bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) tegen de dopingstraf van de Internationale Wielerunie UCI. Dat meldde het TAS vrijdag.

De Texaan werd levenslang geschorst door de UCI en verloor zijn zeven touroverwinningen. De Amerikaan had in theorie tot donderdagavond om beroep in te dienen bij het TAS. De UCI schorste de renner vanaf 1 augustus 1998, dus moest hij al zijn zeges sindsdien inleveren.

Op 22 oktober besliste de UCI om de aanbevelingen van het Amerikaans Antidopingagentschap USADA op te volgen. Dat bracht een rapport uit van enkele honderden pagina's, waaruit bleek dat Armstrong de Ronde van Frankrijk won op EPO, bloedtransfusies en testosteron. De wielerunie bracht de advocaat van Armstrong op 6 december op de hoogte, waarna de ex-renner 21 dagen de tijd kreeg om in beroep te gaan.

Een beroepsprocedure leek al onwaarschijnlijk, want Armstrong kondigde op 23 augustus aan dat hij geen zin meer had om te vechten tegen alle beschuldigingen, nadat hij via ettelijke processen het onderzoek van USADA aan banden had proberen te leggen.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wachtte het verloop van de zaak af. Nu blijkt dat Armstrong niet in beroep gaat, zullen zij de 41-jarige Amerikaan vragen om de bronzen tijdritmedaille, die hij op de Olympische Spelen in Sydney in 2000 won, in te leveren.

Belga
Foto: AP

Meer sportnieuws