Noord-Korea klaar voor nieuwe test met kernwapen

Noord-Korea is volgens deskundigen klaar voor een nieuwe atoomtest. De schade door overstromingen op de testsite Punggye-ri in het noordoosten van Noord-Korea is dusdanig hersteld dat het land na 2006 en 2009 een derde test zou kunnen uitvoeren.

mceulemans

Dat blijkt uit satellietbeelden, zo meldt het Amerikaanse instituut voor Noord-Korea aan de Johns Hopkins-universiteit. Een kernwapen zou binnen twee weken na de beslissing van de regering gelanceerd kunnen worden. De testsite wordt in staat van paraatheid gehouden, klinkt het op de website van het "38 North"-programma aan de universiteit.

Niettemin blijft het onduidelijk of water dat in en uit het tunnelsysteem stroomt, een hindernis kan zijn. Er bestaan al langer speculaties over een nieuwe nucleaire test in Noord-Korea. Vooral Zuid-Korea vreest dat de communistische buur de omstreden raketlancering van 12 december tot een nieuwe test kan leiden.

Volgens Zuid-Korea, de Verenigde Staten en andere landen had Pyongyang een verdoken test uitgevoerd voor de ontwikkeling van een intercontinentale raket die met een kernkop zou uitgerust kunnen worden. Noord-Korea heeft het dan weer over de lancering van een satelliet met vreedzame doeleinden.

Intussen is voor de Zuid-Koreaanse westkust puin geborgen dat onder meer van de motor van de in december gelanceerde Noord-Koreaanse raket zou kunnen stammen. Dat deelt een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Seoel mee. Als dat daadwerkelijk het geval is, kan analyse ervan nieuwe inzichten in de Noord-Koreaanse rakettechnologie geven.

Belga Archieffoto

Nu in het nieuws