Nederlandse overheid waarschuwt voor Belgisch vuurwerk

Nederlandse overheid waarschuwt voor Belgisch vuurwerk

Nederlandse overheid waarschuwt voor Belgisch vuurwerk

Print
"Vuurwerkverkopers in België weten dat al hun waar in Nederland verboden is", zo schrijft de Nederlandse krant Sp!ts vrijdag.

De krant baseert zich op informatie van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu.

"Nederlandse kopers zijn sowieso hun Belgische vuurwerk kwijt, zodra ze in Nederland worden gepakt", zo klinkt het bij ILT. "Ze kunnen dan rekenen op een boete die voor één enkele strijker (een soort vuurwerk, red.) al 140 euro bedraagt."

Vuurwerk mag in Nederland alleen verkocht worden in de drie dagen voor nieuwjaar. Consumenten mogen maximaal 25 kg per persoon en per keer kopen, en vuurwerk mag alleen op oudejaarsdag van 10 uur 's morgens tot Nieuwjaarsdag 2 uur 's nachts afgestoken worden.

"In België mag vuurwerk het hele jaar door verkocht worden. Maar het grote verschil zit hem in de zwaarte en de prijs", zegt handelaar Lesley Hendriks van Vuurwerk Zona - met vuurwerkwinkels in België en Nederland. "In België is vuurwerk goedkoper en het materiaal is zwaarder dan het buskruit dat in Nederland wordt gebruikt."

"Inzake internationale wetgeving zitten we in een transitiefase", legt Hendriks uit. "Tot voor 2 jaar had elk land zijn eigen vergunningsbeleid, maar sinds 2010 is er een Europees keuringslabel. Als Nederlanders naar mijn winkel in Olen komen, kan ik hen zonder problemen dat CE-vuurwerk verkopen, maar als ze 'Belgisch vuurwerk' willen, dan mag en kan ik ze dat niet verkopen, ook al wordt dat Belgisch vuurwerk uitstekend gekeurd."

Het échte probleem is volgens Hendriks de illegale import van gevaarlijk vuurwerk uit Oost-Europa

Belga
Archieffoto

.

Nu in het nieuws