Roemloos einde voor monument Grote Markt

Café Noord op de Grote Markt is dicht. De zaak werd vorige week dinsdag gesloten door een deurwaarder. De eigenaar van de zaak moest vorig jaar ook al de boeken neerleggen van restaurant Preud’homme op de Suikerrui.

De klanten van de bekende brasserie op de Grote Markt 24 keken maar raar op, toen ze in volle namiddagdrukte door een deurwaarder uit de zaak werden gezet. In aanwezigheid van een politiepatrouille liet die een slotenmaker meteen een nieuw slot op de deur zetten. Over en uit voor een van de bekendste horecazaken in het historische stadscentrum.

“De eigenaar en de zaakvoerder zijn sindsdien onbereikbaar”, vertelt een collega-horecauitbater. “Klanten die er geboekt hadden voor de feestdagen proberen nu in de buurt nog tafels te krijgen.”

Café Noord was in handen van Paul Preud’homme en werd uitgebaat door Benny Verhaegen. Samen stichtten ze in 1979 restaurant Preud’homme op de Suikerrui. Dat ging in september 2011 na 32 jaar op de fles.

En nu gingen blijkbaar ook de boeken van café Noord dicht. De brasserie met zijn groot hoekterras was nochtans een toeristische trekpleister.

Het achttiende-eeuwse gebouw is ook een monument op zich. Het werd ontworpen door stadsbouwmeester Jan Peter Van Baurscheit jr., en het is de enige nog authentieke gevel op de Grote Markt.

Café Noord kwam vorig jaar wel even in een slecht daglicht te staan, toen het pand gesloten werd door het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen, nadat was gebleken dat er een loopje was genomen met de hygiënische voorschriften. De zaakvoerder was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Wim Daeninck, Johan Van Baelen Foto Bert Hulselmans

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio