Brouwershuis wacht al twintig jaar op heropening

Print

Brouwershuis wacht al twintig jaar op heropening

Antwerpen - Aan het Eilandje loopt parallel tussen de Brouwersvliet en de Sint-Aldegondiskaai de Adriaan Brouwerstraat. Een vergeten steeg waar zich sinds midden 16de eeuw het Brouwershuis bevindt.

Het was de plaats waar water werd opgepompt uit de Herentalse Vaart en verdeeld over de naburige brouwerijen. Vandaag is geen mens nog op de hoogte van het stukje Antwerpse geschiedenis dat zich achter de poort van nummer 20 bevindt. Elke toerist die ook maar een beetje in de buurt komt, wandelt gebiologeerd naar het MAS.

Erg verrassend is dat niet. Sinds 1992 hebben toeristen op enkele fijne kroegen na nog maar weinig te zoeken in de Adriaan Brouwerstraat. Het Brouwershuis houdt sinds toen de deuren gesloten voor het grote publiek. Tot 2003 kon de museale site nog wel op afspraak worden bezocht door groepen, maar uiteindelijk kwam ook daaraan een einde. De exploitatie werd onvoldoende rendabel bevonden. Ook waren er stabilisatieproblemen, waardoor restauratiewerken zich steeds meer opdrongen.

Heropening?

Zonde, dacht Wilfried Patroons, toenmalig pr-man bij Brouwerij De Koninck. Als Antwerpenaar, bierliefhebber en specialist in de raakvlakken tussen beide, weigerde hij het hierbij te laten. In 2003 richtte hij de vzw Vrienden van het Brouwershuis op. Hij zou van de heropening van het museum zijn strijd maken. Wie er de krantenarchieven op na slaat, zal algauw vaststellen dat er al enkele jaren wat beweegt rond deze 16de eeuwse site.

Vandaag ziet Patroons de toekomst van het Brouwershuis stilaan weer hoopvol tegemoet. Het architectenbureau dat ook de restauratie van het zwembad in de Veldstraat voor haar rekening nam, buigt zich nu over het 16de eeuwse Brouwershuis.

"Restauratiedossiers worden uitgewerkt voor zowel het gebouw, de 16de eeuwse installatie om water op te pompen, als een aantal specifieke interieurelementen. Begin volgend jaar worden die ingediend. Dan is het afwachten en hopen dat de Vlaamse overheid de waarde ervan inziet en de nodige budgetten vrijmaakt."

Dat budget wordt geschat op om en bij 200.000 euro. De restauratie zal deels door de Vlaamse overheid, deels door de stad Antwerpen bekostigd worden.

RUAE

Lees de uitgebreide reportage in de Metropooledities van Gazet van Antwerpen

Foto's FRBE

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio