Sociaal akkoord bereikt bij bpost

Vakbonden en directie bij bpost hebben een sociaal akkoord gesloten over enkele maatregelen zoals de verlenging van een bonusssysteem. Ook is er een akkoord zodat een groot deel van de 55-plussers halftijdse loopbaanonderbreking kunnen nemen. Een sociaal akkoord "voor het behoud van de sociale vrede in de onderneming", aldus bpost vrijdag in een persbericht.

drombouts

Het postbedrijf verlengt het systeem van de niet-recurrente bonussen voor de prestaties in 2013 met uitbetaling in 2014. Het betreft vier bonussen die respectievelijk betrekking hebben op de winst, de klantentrouwindex, de wettelijke deelname in de winst en de aanwezigheid op het werk. "Op deze manier delen de bpostmedewerkers in de verbeterde rentabiliteit van hun onderneming."

Qua eindeloopbaan wordt de mogelijkheid voorzien voor "een groot deel" van de medewerkers van minstens 55 jaar oud om een halftijdse loopbaanonderbreking te nemen. "Omwille van de zwaarte van hun functie kunnen de postbodes zelfs vanaf 54 jaar aangepast halftijds werken in een werkweek van twee dagen gevolgd door één van drie dagen."

Alle betrokken medewerkers kunnen zo halftijds werken tot aan het pensioen en behouden ongeveer 85 procent van hun inkomen. "Deze maatregel is één van de inspanningen die het bedrijf levert om de fysieke haalbaarheid van het werk bij bpost en het welzijn van de werknemers te verzekeren", stelt bpost.

Belga

Foto Photo News