Belgische staat opnieuw veroordeeld in zaak Beaulieu

In de zaak rond textielgroep Beaulieu heeft het Gentse hof van beroep de Libanese zakenman Harout Khatchadourian een schadevergoeding van 35.000 euro toegekend voor de morele en materiële schade die de Belgische staat hem heeft berokkend. Dat meldt Chris Declerck, een van de advocaten van Khatchadourian. Eerder had de rechtbank van eerste aanleg in Kortrijk al 22.500 euro schadevergoeding toegekend aan Roger De Clerck, de stichter van de textielgroep Beaulieu.

awillems

De rechtbank van eerste aanleg in Kortrijk had geoordeeld dat de redelijke termijn waarbinnen moest geoordeeld worden overschreden was. "De Belgische staat heeft geen hoger beroep aangetekend tegen haar veroordeling tot het betalen van schadevergoeding aan de heer Roger De Clerck, maar integendeel in die uitspraak berust", zegt advocaat Chris Declerck.

"De heer Harout Khatchadourian, Libanees staatsburger, heeft wél hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg te Kortrijk van 28 juni 2011, hoewel de rechtbank hem 15.000 euro provisioneel aan schadevergoeding had toegekend. De heer Harout Khatchadourian wenste en wenst met name dat er na 22 jaar een definitief einde gesteld wordt aan de vervolgingen waarvan hij in een vreemd land mede het voorwerp is."

Schade

Het Gentse hof van beroep deed op 6 december uitspraak. "Volgens het hof van beroep is die redelijke termijn niet verstreken in 1996, maar slechts in 2002, toch ook al meer dan 10 jaar geleden. Belangrijk is dat het hof van beroep te Gent, anders dan de rechtbank van eerste aanleg te Kortrijk, oordeelt dat de schade die geleden wordt door de heer Harout Khatchadourian definitief kan worden begroot, omdat er in 2012 een einde is gekomen aan de strafrechtelijke acties van de Belgische staat."

Volgens de advocaat van Khatchadourian luidt het arrest mogelijk het einde van het strafdossier Beaulieu in.

Belga