Sint-Janskerk heeft nieuw orgel

De historische Sint-Janskerk in Mechelen-centrum heeft een nieuw orgel. Dat is er gekomen in afwachting van de restauratie van het historische orgel.

Sven Van Haezendonck

In 2008 werden zeldzame 15de-eeuwse muurschilderingen blootgelegd. "Het orgel moest worden ontmanteld voor deze schitterende schilderingen. Het moet toch gerestaureerd worden, maar dat kan nog jaren aanslepen", zegt François Verberdt, voorzitter van de kerkfabriek.

Voor Sint-Jan was eerder al eens een tweedehandsorgel aangeschaft. Verberdt: "Dat hebben we naar de Sint-Niklaaskerk in Leest laten overbrengen, want we hebben Stijn Dekoninck voor onze kerk een zeer transparant nieuw kistorgel laten bouwen. Dat is nu kant en klaar om er nog jaren onze katholieke erediensten mee op te luisteren. Een echt juweeltje."

Orgelbouwer Stijn Deconinck: "Het is een klein verplaatsbaar orgel dat kan ingezet worden voor koorbegeleiding en voor concerten. Elk onderdeeltje is door mijn handen gegaan. Het maken van de plannen niet meegerekend ben ik er zeven maanden mee bezig geweest: van ruwe plank tot fijn afgewerkt houtsnijwerk. Het kan perfect in een barokorkest geïntegreerd worden. Voor een orgelbouwer is dit het fascinerendste wat er is: in een kale ruimte komen en op basis van het interieur een geschikt orgel ontwerpen."

LDN, SVH

Foto Patrick Hattori

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners