De Gelder viseerde eerst andere crèche

Drie maanden voor zijn moordraid op Fabeltjesland verzamelde Kim De Gelder messen, bijlen en vermommingsmateriaal. Niet één, maar drie kinderdagverblijven waren zijn doelwit. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad vrijdag. Uit het gerechtelijk onderzoek blijkt dat De Gelder al maanden, mogelijk jaren rondliep met het plan om lukraak mensen uit te moorden.

awillems

De akte van beschuldiging beschrijft welke verschrikkelijke plannen De Gelder nog meer koesterde. "Zo had hij het idee om na de slachtpartij in Dendermonde over te gaan tot moorden in huisdokterspraktijken in Harelbeke en op andere plaatsen, in bejaardentehuizen, klinieken, politiescholen, ..."

Op 19 januari startte hij met de effectieve voorbereidingen voor drie aanslagen op kinderdagverblijven: Zonneschijn, Fabeltjesland en Peuterland. Hij bestudeerde de routes die hij met zijn speciaal aangeschafte, zwarte mountainbike zou afleggen.

Die noodlottige 23ste januari 2009 stond hij naar eigen zeggen om 5 uur op, kleurde zijn haar ros en nuttigde een "energierijke" maaltijd. Hij propte zijn rugzak vol met wapens, reservekledij en spullen om zich te vermommen. En hij nam ook een muntstuk mee dat hij kon laten vallen om een potentieel slachtoffer af te leiden. Net als een nepwapen en pleisters, in geval van opgelopen verwondingen.

Rond 9 uur vertrok hij met de fiets. Voor de deur van kinderdagverblijf Zonneschijn keerde hij op zijn passen terug, omdat er te veel werkmannen aanwezig waren. Tien minuten later belde "controleur Marcus" aan in Fabeltjesland en zei: "Ik heb een vraag, kan u mij helpen?"

Belga

Archieffoto Kim De Gelder

MEER OVER Kim De Gelder

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio