Nieuw crossteam duldt geen Belgen

Er wordt al een tijdje gesmeekt om buitenlanders die Sven Nys en Niels Albert het vuur aan de schenen kunnen leggen.

Kwadro-Stannah, een nieuw veldritteam met de firma Kwadro als hoofdsponsor, stapt vanaf 1 januari met Radomir Simunek en Mariusz Gil als eerste renners en met Adrie van de Poel als ploegleider in het peloton om dat probleem te helpen oplossen. “Er zal geen plaats zijn voor Belgen”, benadrukt Van de Poel.

Het idee van het team is gegroeid aan de keukentafel van de broers Christoph en Philip Roodhooft, de twee managers van de ploeg van Niels Albert en het jeugdteam ervan.

“Er zijn goede buitenlandse veldrijders, maar dat zijn individuen. Dit team groepeert ze. We hadden dit idee en we vonden er een draagvlak voor. Het is echter geen nieuw team van onszelf, het is vanaf nu volledig in handen van Adrie van der Poel”, benadrukt Philipp.

Beloften

"Als je de WK’s voor profs van de laatste tien jaar bekijkt, dan wonnen de Belgen acht van de tien edities", zegt Philipp. "Bij de beloften is het net andersom. Het is bijgevolg een terechte vraag wat er fout liep. Ze kregen gewoon de kans niet, vinden we."

"In het buitenland moet je als ouder erg bemiddeld ofwel half zot zijn om je kind te laten crossen. Belgische nieuwelingen beoefenen hun sport in veel betere omstandigden. Men roept om buitenlandse concurrentie, Kwadro-Stannah doet er wat aan”, verdedigt Philipp het opzet.

Simunek en Gil zijn de eerste renners die tekenden bij de nieuwe ploeg, maar er volgen voor de zomer nog anderen.

NT

Foto Karel Hemerijckx

Meer sportnieuws