Eén Belg op twee dronken achter het stuur

Bijna één Belg op twee kruipt weleens achter het stuur met een glas te veel op. Dat blijkt uit een enquête van mobiliteitsorganisatie Touring.

awillems

Volgens de enquête, die werd uitgevoerd bij duizend autobestuurders, kruipt 45,6 procent van de Belgen weleens achter het stuur ook al zijn ze zich ervan bewust dat ze wellicht te veel hebben gedronken.

"Verontrustend, zeker omdat het in de enquête gaat over hoe ze hun alcoholgebruik zelf inschatten", zegt Danny Smagghe van Touring in De Standaard. "Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat ze echt boven de wettelijke limieten zitten, maar het wijst er wel op dat we nog altijd de grenzen opzoeken. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat zelfs het minste alcoholgebruik je reactievermogen al aantast."

Op 1 januari verhogen de boetes voor drinken en rijden, maar voor Touring is dat niet de beste oplossing. "De enquête wijst duidelijk uit dat het drinkgedrag van chauffeurs samenhangt met de pakkans: amper 3,5 procent is er al eens voor beboet. Pas als ze het gevoel hebben dat ze tegen de lamp kunnen lopen, gaan bestuurders minder geneigd zijn om risico's te nemen."

Belga

Foto: DK

MEER OVER Touring

Nu in het nieuws