Garantiefonds Reizen vergoedt 1.700 Belgen in 2012

Garantiefonds Reizen vergoedt 1.700 Belgen in 2012

Garantiefonds Reizen vergoedt 1.700 Belgen in 2012

Print
Het Garantiefonds Reizen heeft dit jaar 1.690 Belgen financiële hulp gegeven. Dat is drie keer meer dan normaal. De reissector had een moeilijk jaar.

"We kregen te maken met het faillissement van Arthema, Mapamundo en ISE-Schmidt Travel", zegt Mark De Vriendt, directeur van het Garantiefonds, in GvA en HbvL. "Dat waren vooral reisorganisaties in het luxesegment die zich op culturele rondreizen in Egypte hebben gefocust. Die kregen klappen."

Gedupeerde reizigers kregen gemiddeld 360 euro van het Garantiefonds. "Het heeft ons dit jaar 615.000 euro gekost om al die reizigers te helpen", zegt De Vriendt. "Maar daar zijn we op voorzien. Het fonds heeft een grote reserve."

Uitzonderlijk

Het voorbije jaar was behoorlijk uitzonderlijk, ten dele door de crisis. Claude Perignon, voorzitter van de vereniging van touroperators (ABTO), verwijst daarbij naar de besparingsmaatregelen van de regering-Di Rupo. "Voor het hele jaar hebben de Belgen 3,7 procent minder reizen geboekt dan vorig jaar."

Alleen 2010 was voor het Garantiefonds nog zwaarder. Toen moest het 14.000 reizigers uit de nood helpen. Twee grote touroperators, Best Tours en Intermed, gingen dat jaar failliet, onder andere door de aswolk van een IJslandse vulkaan.

Belga

Archieffoto: vakantie in Egypte

.

Nu in het nieuws