Nick Clegg waarschuwt Cameron voor terugtrekking uit Europa

De Britse vicepremier Nick Clegg heeft eerste minister David Cameron gewaarschuwd dat Groot-Brittannië zich niet mag terugtrekken uit Europa.

tmas

De Liberal Democrat reageerde op de geruchten dat zijn conservatieve coalitiepartner volgend jaar een nieuwe koers zal varen wat Europa betreft. In Groot-Brittannië wordt immers verwacht dat Cameron, onder druk van zijn achterban, de macht van Europa in zijn land wil inperken in ruil voor een financiële hervorming van de eurozone. Er zou ook een referendum komen over het lidmaatschap van Groot-Brittannië van de EU. Uit een peiling blijkt donderdag dat 51 procent van de Britten zou stemmen voor een exit.

Volgens Clegg moet Groot-Brittannië Europa niet verlaten, maar meer leiderschap opnemen. Hij vindt dat zijn land nauwer moet samenwerken met de andere Europese lidstaten om de economische crisis te bezweren. "Een referendum houden temidden van een noodsituatie in de economie is het paard achter de kar spannen", zegt hij in de krant The Guardian. Door zich terug te trekken uit de EU zou Groot-Brittannië volgens Clegg eeuwen van engagement en leiderschap ongedaan maken.

Belga Archieffoto's