1 / 2

Roken maakt je kater erger

Tijdens de feestdagen durven de meesten onder ons al eens wat dieper in het glas te kijken. Een kater krijg je er vaak ongevraagd bij, al kan je jezelf veel miserie besparen door de sigaretten links te laten liggen.

wverhaert

Voor veel rokers hoort het er standaard bij: je schenkt jezelf een glas van je favoriete drankje in en haalt in één adem meteen ook je kankerstokken boven. De combinatie alcohol-nicotine is nochtans geen aanrader als je de dag nadien fris en monter wil zijn.

Uit een onderzoek van de universiteit van het Amerikaanse Providence, in de staat Rhode Island, blijkt dat roken je kater alleen maar erger maakt. De wetenschappers onderzochten 113 studenten, die gedurende acht weken elke dag moesten bijhouden hoeveel ze dronken en rookten.

Uit de resultaten komt duidelijk naar voren dat de studenten die zowel rookten als alcohol dronken, een veel grotere kans hadden op typische katerverschijnselen als hoofdpijn en misselijkheid dan zij die evenveel dronken maar niet rookten.

Kater-resistentie

"Bij een gelijk aantal drankjes, hebben de mensen die meer roken meer kans op een stevige kater", zegt onderzoeker Damaris J. Rohsenow. Bovendien blijkt het niet uit te maken of je tegelijkertijd rookt en drinkt.

De resultaten golden ook voor mensen die eerder op de dag gerookt hadden, maar tijdens het drinken van de sigaretten afbleven. Naast de link tussen roken en katers kwamen de onderzoekers nog tot een andere opmerkelijke vaststelling. Uit hun onderzoek blijkt dat er ook zoiets bestaat als kater-resistente mensen. Ongeveer een kwart van de proefpersonen die genoeg dronken om een kater te veroorzaken, bleken daar in de praktijk nooit last van te hebben, of ze nu rookten of niet.

www.caas.brown.edu

Metro / Photo News
NIET TE MISSEN