1 / 2

Steeds meer mensen eten rauw voedsel

Serge Lenssens-Wynen (38) en Inge Van Reusel (32) uit Vorst-Laakdal behoren tot het kransje raw foodpioniers in Vlaanderen. Al een tiental jaar eten ze uitsluitend rauw voedsel. "De aanleiding was een auto- ongeluk, waar ik een chronische borstbeenfractuur aan overhield", zegt Inge. "Ik raadpleegde allerlei dokters, maar de pijn bleef. Op de duur trok ik zelf op onderzoek en kwam ik bij rauwe voeding terecht." Inge begon te experimenteren met tarwegrassappen. "Drie maanden later was de pijn aan mijn borst weg." Ze was opgetogen over het resultaat.

tandries

"Mensen denken vaak dat wij een tekort aan vitamines, enzymen of mineralen hebben. Het tegendeel is waar. Vitamines verdwijnen vaak bij het kookproces. Op dat vlak spant de microgolfoven de kroon. Als vegetariër had ik soms een ijzertekort, sinds ik rauweter ben niet meer. Wij laten geregeld ons bloed controleren."

Rauweters eten hoofdzakelijk biologische groenten en fruit, zeewier, noten en zaden in beperkte mate. Vanuit sociaal standpunt, is het niet makkelijk om rauweter te zijn, omdat je bijna nergens uit eten kan.

Glutenvrij

Of het moest bij Tom Leenders en Sarah Leisdovich zijn, die vorig jaar het eerste raw food-restaurant van Vlaanderen in de Antwerpse Minderbroedersrui openden: Eten vol Leven. Of het een hype wordt? "Na het succes van het boek 'De Voedselzandloper' zagen wij een stijging, omdat mensen op zoek gingen naar glutenvrije voeding. De raw food-community groeit, maar typisch aan rauweters is dat ze hun eten zelf thuis maken. Daarom zien wij in ons eethuis vooral gelegenheidsrauweters die het weleens willen proeven," aldus Tom.

Raw food is geen fast food. Het duurt zeker tien minuten vooraleer Tom de wrap (een 'broodje' op basis van appel en lijnzaad, gevuld met een smeerpasta en verrassende groentjes zoals prei) klaargemaakt heeft. In plaats van flauw, smaakt de wrap verrassend pittig. "Met 8,5 euro niet concurrentieel met de smos van 3 euro van de bakker", geeft Tom toe, "maar het is dan ook volledig biologisch en zelfgemaakt."

www.rawliving.be

GvA / Photo News
NIET TE MISSEN