Indiase regering onderzoekt groepsverkrachting van studente

De regering van India heeft een onderzoek gelast naar de groepsverkrachting van een 23-jarige studente. De Indiase premier noemde de verkrachting "vreselijk". Het voorval zorgt al tien dagen voor onrust in het land.

tmas

Lees ook: Studente (23) in levensgevaar na brutale groepsverkrachting in bus (video)

Minister van Financiën Chidambaram, tevens woordvoerder van de regering, maakte bekend dat een gepensioneerd rechter, Usha Mehra, bereid was een commissie te leiden die de zaak zal onderzoeken. De onderzoekscommissie zal "eventuele tekortkomingen van de kant van de politie, een autoriteit, een persoon (...) trachten aan te wijzen en verantwoordelijkheden vast te leggen", zei de woordvoerder.

Toestand verslechterd

Op 16 december stapte een kinesitherapiestudente op de bus met haar partner. Ze werd verkracht door de zes mannen die op de bus zaten, onder wie de chauffeur. De zes sloegen de studente en haar vriend met een ijzeren staaf voordat ze hen van de bus gooiden. De jonge vrouw ligt op intensive care en haar toestand ging begin deze week achteruit.

De zes mannen, die dronken waren op het ogenblik van de feiten, werden gearresteerd en zitten in de gevangenis.

Betogingen

Het misdrijf leidde tot betogingen in New Delhi, die soms met geweld gepaard gingen en waarbij een politieagent omkwam. De betogers protesteren tegen de politie en de autoriteiten omdat die de klachten wegens verkrachting en seksueel geweld te weinig ernstig zouden nemen in een land dat grotendeels door mannen gedomineerd wordt. Woensdag trokken de manifestaties minder volk.

Belga Foto EPA: In India wordt al de hele week hevig betoogd tegen het voorval.

MEER OVER India

Nu in het nieuws