Belgen dumpen massaal bankkluis

Belgen dumpen massaal bankkluis

Belgen dumpen massaal bankkluis

Print
Bij de grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC en ING België hebben klanten in de eerste elf maanden van 2012 het huurcontract van 26.072 bankkluizen opgezegd.

In 2011 hadden bij die drie grootbanken al 52.618 klanten hun kluis geschrapt. De totale daling voor alle banken de jongste twee jaar loopt op tot meer dan 100.000. Dat schrijft De Tijd.

De populariteit van bankkluizen staat onder druk omdat het tijdperk van de papieren aandelen, obligaties, kasbons en andere effecten ten einde loopt. De effecten aan toonder naar Belgisch recht worden eind 2013 afgeschaft. De belegger moet dus uiterlijk eind volgend jaar zijn papieren stukken omzetten.

De regering-Di Rupo lanceerde begin dit jaar een taks van 1 procent op de omzetting van effecten om dat proces te versnellen en om 30 miljoen euro voor de begroting 2012 binnen te halen. Duizenden Belgen bestormden daarom eind vorig jaar hun bankkantoor om nog vlug hun effecten op een effectenrekening te deponeren en zo te ontsnappen aan de nieuwe belasting. Het gevolg is dat weinig Belgen nog papieren stukken hebben. Daarom bracht de effectentaks in de eerste elf maanden van 2012 amper 2,5 miljoen euro op, minder dan de beoogde 30 miljoen.

Belga
Foto Photo News

Nu in het nieuws