Koning onder vuur door kerstboodschap

Er is kritiek op koning Albert II wegens zijn kersttoespraak. Daarin leek hij impliciet te verwijzen naar de N-VA en maakte hij de vergelijking met de opkomst van het fascisme en het nazisme in de jaren 30.

tmas

De koning waarschuwde voor de gevaren van het populisme. "Altijd zoeken ze naar zondebokken voor de crisis", zei de koning over die populisten. "Ofwel zijn het de vreemdelingen, ofwel landgenoten uit een ander landsdeel. De crisis van de jaren dertig en de populistische reacties die ze teweegbracht, mogen niet worden vergeten."

Ongewoon

Professor Dave Sinardet vindt de uitspraken van de koning wat ongewoon. “Als men de toespraken van de Belgische koningen historisch bekijkt, dan is het wel uitzonderlijk dat de vorst zich op zo’n scherpe manier uitdrukt over bepaalde tendensen. In zijn redevoering op 21 juli vorig jaar was de koning ook wel scherp voor de politieke partijen, maar dat was opdat ze eindelijk hun verantwoordelijkheid zouden nemen."

N-VA

Bart De Wever laat via zijn woordvoerder weten dat hij zich niet aangesproken voelt door de verwijzing naar de jaren 30. Toch is in N-VA-kringen te horen dat de koning "zich andermaal laat misbruiken" door premier Elio Di Rupo, weet een krant van De Persgroep. "Deze toespraak leek wel een uitzending door derden van de PS", aldus N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts, die zegt dat er parlementaire vragen zullen komen over de kwestie. "De koning is uit zijn rol gevallen. Hij beledigt een groot deel van de Vlamingen", vindt ook senator Huub Broers (N-VA).

Steek laten vallen

Politicoloog Carl Devos vindt dat premier Di Rupo met deze speech een steek heeft laten vallen, want elk woord van de toespraak werd vooraf goedgekeurd door de regering. "Wie de monarchie liefheeft, had die passage moeten laten schrappen. Want op deze manier maakt het koningshuis zichzelf kapot", stelt Devos.

DCa/Belga Foto Photo News

Nu in het nieuws