69 van 70 Antwerpse burgemeesters hebben eed afgelegd

Antwerps gouverneur Cathy Berx heeft maandag nog zeven toekomstige burgemeesters ontvangen in het provinciehuis voor hun eedaflegging. Zo zal begin januari in 69 van de 70 Antwerpse steden en gemeenten de nieuwe burgemeester meteen aan de slag kunnen. Enkel in Willebroek zal dat proces enkele weken vertraging oplopen.

jrosquin

Maandag kwamen in het provinciehuis nog enkele burgemeersters langs van plaatsen waar de onderhandelingen rond het bestuursakkoord en de verdeling van de mandaten vrij lang hebben geduurd. Niet toevallig zijn dat vooral steden, zoals onder meer Mechelen (Bart Somers, Open Vld, foto), Geel (Vera Celis, N-VA), Herentals (Jan Peeters, sp.a) en Lier (Frank Bogaerts, N-VA). Ook Luc Peetermans (Herselt, CD&V), Tine Gielis (Laakdal, CD&V) en Kristof Sels (Sint-Katelijne Waver, N-VA) werden pas maandag beëdigd door de gouverneur.

Willebroek

De voorbije weken passeerden zo al 69 toekomstige Antwerpse burgemeesters de revue. Zij voldoen nu allen aan de voorwaarden om begin januari officieel als burgemeester te kunnen zetelen in de gemeenteraad. De ontbrekende op de lijst is Eddy Bevers (N-VA) uit Willebroek, waar er nog een administratieve kwestie moet worden afgehandeld. Aangezien coalitiepartner CD&V een voorakkoord had getekend met sp.a, kan CD&V immers niet zomaar de nodige handtekeningen leveren om Bevers voor te dragen. De voordrachtsakte zal pas volledig ingevuld kunnen worden na de gemeenteraad van 2 januari, de eedaflegging volgt allicht enkele weken later.

Foto: belga Bart Somers legt de eed af

MEER OVER Bart Somers