Zeker 300 doden bij luchtaanval in Syrië

Zeker 300 doden bij luchtaanval in Syrië

Zeker 300 doden bij luchtaanval in Syrië

Print
Bij de luchtaanval op een bakkerij in het centraal-Syrische Halfaya zijn zondag volgens de Arabische nieuwszender al-Arabija meer dan driehonderd mensen omgekomen. Niet nader genoemde maar door de zender aangehaalde "activisten" zeggen dat er meer dan duizend mensen aan de bakkerij stonden aan te schuiven.

Het betrof een aanval van jachtbommenwerpers van het Syrische regeringsleger op Halfaya in de provincie Hama, aldus het observatorium. Volgens de ngo vielen daarbij tientallen doden. Volgens de Lokale Coördinatiecomités (LCC), een militantennetwerk tegen het regime, was het doelwit een bakkerij. Ook die organisatie spreekt van een "bloedbad" met tientallen doden, onder wie vrouwen en kinderen, en tientallen gewonden.

LCC spreekt van een humanitaire crisis in Halfaya. Door het beleg van de regeringstroepen is er een tekort aan brood. Daarom waren vele burgers naar de bewuste bakkerij getrokken, klinkt het.

In een videofragment dat door militanten op het web werd geplaatst, zijn tientallen lijken te zien te midden van het puin aan een vernield gebouw. In de aanpalende weg is een bomkrater zichtbaar. De beelden tonen ook een man die een bloedende vrouw op de rug draagt. De cameraman zegt daarbij "bombardement door Migs" en "kijk wereld, kijk, het bloedbad van Halfaya".

Oorlogsmisdaden

De ngo Human Rights Watch maakte op 30 augustus melding van een gelijkaardige feiten, waarbij ze van "oorlogsmisdaden" sprak. Regeringstroepen bestookten volgens de organisatie in een periode van drie weken toen minstens tien bakkerijen in de noordelijke provincie Aleppo. Ook toen waren de aanvallen gericht tegen de wachtende mensen. Volgens Human Rights Watch was er sprake van tientallen doden, waaronder zestig slachtoffers bij een aanval in Aleppo half augustus.

Foto AFP
Ruwe beelden van vlak na de aanslag

Nu in het nieuws