Waterpeil van rivieren daalt stilaan

Waterpeil van rivieren daalt stilaan

Waterpeil van rivieren daalt stilaan

Print
Zowel in het IJzer- als het Denderbekken is het water inmiddels aan het dalen, zo meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) zondagnamiddag op de website overstromingsvoorspeller.be. Vooral in die twee streken trad het wassende water uit de oevers omwille van de aanhoudende hevige regenval. Ook het waterpeil van de Demer/Spalbeek in Limburg lijkt de komende uren te zullen gaan dalen.

De voorbije twee dagen is er in nagenoeg heel Vlaanderen 20 tot 30mm neerslag gevallen. "Deze namiddag en avond kan daar nog een 5 tot maximaal 10mm bij komen", klinkt het in een update rond 16 uur. "In het oosten van Vlaanderen is de kans op bijkomende neerslag het grootst. In de loop van de nacht wordt het overal droog en kunnen wachtbekkens maximaal geledigd worden." Ten vroegste maandagnamiddag wordt nieuwe neerslag verwacht.

Meestal staan enkel weides en akkers onder water, zogenaamde niet-kritieke overstromingen, en dat langs verscheidene onbevaarbare waterlopen.

In het IJzerbekken daalt het water op de meeste plaatsen en zijn er geen gebouwen meer bedreigd. In het bekken van de Brugse Polders bereiken enkele traag reagerende waterlopen momenteel hun maximum. De Rivierbeek zorgt voor beperkte wateroverlast nabij een loods in Oostkamp. Ook in het Denderbekken daalt het waterpeil en zal het water in de komende uren opnieuw uit de gevulde wachtbekkens stromen.

In het Bovenscheldebekken en het Dijle- en Zennebekken wordt eveneens een daling van het waterpeil verwacht. In het Demerbekken ten slotte, stijgt het water wel nog op sommige plaatsen, maar er worden geen kritieke overstromingen verwacht. De wachtbekkens worden er momenteel gevuld.

Foto: Geert De Rycke
Overstroming van sloot in Haasdonk

Nu in het nieuws