Parweiz Sangari vlucht naar Pakistan

Parweiz Sangari, de twintiger die na een jarenlang verblijf in België terug naar Afghanistan is gestuurd, is naar Pakistan gevlucht. Dat heeft hij op zijn Facebookpagina gemeld en heeft hij bevestigd aan zijn Belgische advocate. Dat schrijft De Standaard.

ikerremans

Sangari werd op 9 juli uitgewezen naar zijn geboorteland Afghanistan. Hij was in 2008 als 16-jarige naar België gekomen, na de moord op zijn vader. Zijn asiel- en regularisatieaanvragen werden echter afgewezen. De uitwijzing zorgde voor heel wat heisa, omdat Parweiz als een toonbeeld voor goede integratie gold.

Terug in de Afghaanse hoofdstad Kaboel is hij bij een oom gaan inwonen, maar nu is hij toch weer vertrokken. Op zijn Facebookpagina stond korte tijd een bericht waarin hij liet weten naar Pakistan te zijn gevlucht en dat nieuws heeft hij ook telefonisch bevestigd aan zijn advocate Kati Verstrepen.

Parweiz is naar eigen zeggen bedreigd en die bedreigingen zouden "zeer concreet" zijn. Door wie en waarom is niet duidelijk, maar hij zegt dat het om dezelfde mensen gaat als diegenen die het destijds op zijn vader hadden gemunt. De jonge Afghaan zei ook dat hij gevlucht is om zijn oom niet in gevaar te brengen.

Advocate Verstrepen gaat nu na of het klopt dat Parweiz bedreigd wordt. In dat geval wil ze ook bekijken of ze de Belgische overheid kan vragen om op basis van het vluchtelingenverdrag Parweiz terug naar België te halen.

MEER OVER Afghanistan

Nu in het nieuws