Geen grote overstromingen in Vlaanderen

In nagenoeg heel Vlaanderen viel sinds zaterdagochtend al 15 à 25 mm neerslag. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Kritieke overstromingen, waarbij woningen geraakt worden, worden wellicht vermeden.

ikerremans

Door de hevige regenval treden in heel Vlaanderen waterlopen buiten hun oevers, waardoor weilanden en akkers onder water komen te staan. Gebouwen worden hierbij niet getroffen. Dat is vooral het geval in West-Vlaanderen en Limburg, maar ook in Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant. In West-Vlaanderen is het intussen wel gestopt met regenen, dus daar kan het waterpeil beginnen dalen.

Wat kritieke overstromingen betreft, waarbij gebouwen worden getroffen, is het nog afwachten maar gaat men er bij de VMM toch van uit dat die vermeden zullen worden, aldus een woordvoerster. In Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant heeft de Bellebeek wel kritieke waarden bereikt. Maar er zijn daar voorlopig geen straten ondergelopen. Even werd daarvoor gevreesd in Ternat.

Zaterdagnacht overschreed in West-Vlaanderen de Poperingevaart het alarmpeil, met kritieke overstromingen ter hoogte van een hoeve tot gevolg.

Door de hevige revenval is voor de Zenne in Waals-Brabant het alarmpeil bereikt. Ook het peil van de Amblève en de Vesder in de provincie Luik, en de Eau Noire in Namen staat hoog. Het debiet van de Zenne in Tubeke is zondagochtend vijfmaal hoger dan gemiddeld. In Couvin is het debiet van de Eau Noire ook vijfmaal hoger dan gemiddeld.

Door de aanhoudende regen is de bodem verzadigd en kan die geen water meer slikken. Zondagnamiddag wordt geen regen meer verwacht, maar 's avonds wel. Het blijft dus afwachten. De VMM volgt de situatie op de voet.

Foto Belga

Nu in het nieuws