Verzoenende Van Quickenborne bij eedaflegging

Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft zaterdagmiddag de eed afgelegd als burgemeester van Kortrijk bij provinciegouverneur Carl Decaluwé. De nieuwe burgemeester was opvallend mild na de sanctie die hij gisteren opgelegd heeft gekregen van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen na een klacht van CD&V en Groen.

jrosquin

Na een individueel gesprek bij de provinciegouverneur dat bijna een uur duurde, kwam Van Quickenborne nog eens terug op zijn maand schorsing als raadslid. "Ik ben al sinds 15 oktober keihard aan het werken met de stadscoalitie, dus van een valse start kun je niet spreken. Het enige dat verandert, is dat ik vervangen zal worden de eerste weken." Wie dat wordt, wordt binnenkort door de stadscoalitie gemeld.

Decaluwé had het net zoals de voorbije eedafleggingen over nood- en interventieplannen. "Maar we hadden het als stadsgenoten ook over de financiën van de stad", aldus de liberaal.

De nieuwe burgemeester die op 2 februari, een maand na de installatie van de gemeenteraad, zijn functie volledig zal opnemen, was mild voor de oppositie die aanstuurde op nieuwe verkiezingen. "Nu is het de moment om terug 'on speaking terms' te komen. Ik reik de hand naar Stefaan De Clerck want we zullen elkaar nodig hebben bij het verdedigen van enkele grote dossiers."

Van Quickenborne was de laatste van 13 burgemeesters die zaterdagmorgen moest langsgaan in Brugge. Volgende week zaterdag volgen nog 9 burgemeesters en dan zijn alle 64 West-Vlaamse burgemeesters klaargestoomd voor hun taak.

Foto: Belga

MEER OVER Kortrijk