Van Quickenborne een maand geschorst als burgemeester

Vincent Van Quickenborne zal op 1 januari niet kunnen beginnen aan zijn mandaat als burgemeester van Kortrijk. De Raad voor Verkiezingsbetwistingen schorste de Open Vld'er voor een maand in de uitoefening van zijn mandaat. De verkiezingen in Kortrijk zijn wel geldig verklaard. Van Quickenborne overweegt de beslissing aan te vechten bij de Raad van State.

tmas

Een van de klachten die CD&V en Groen indienden bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen werd gegrond verklaard. Het ging over affiches in de nabijheid van de kieslokalen op 14 oktober. Bepaalde affiches voldeden niet aan de wettelijke maximumafmetingen.

"Krachtig signaal"

"Dit is toch wel een krachtig signaal", aldus Johan Coulembier (CD&V) en David Wemel (Groen). "Vincent Van Quickenborne moet niet te creatief omspringen met de regels."

De verschillende fracties bestuderen nu de uitspraak en de regelgeving om te bekijken wat er nu moet gebeuren. Volgens CD&V gaat de schorsing van Van Quickenborne na de eedaflegging in en vervalt ze een maand later. Wie de lijsttrekker moet vervangen is nog niet duidelijk.

Geen regels overtreden

Vincent Van Quickenborne blijft van mening dat hij tijdens de stembusslag in Kortrijk geen regels heeft overtreden. Dat meldt Open Vld in een reactie op de beslissing van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen, die Van Quickenborne een schorsing van een maand oplegde. De partij is wel tevreden dat de verkiezingen geldig zijn verklaard.

"Open Vld Kortrijk heeft akte genomen van de beslissing van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen West-Vlaanderen", luidt de reactie. Met enige tevredenheid meldt de partij dat het opzet van CD&V en Groen om in Kortrijk nieuwe verkiezingen uit te lokken niet geslaagd is. De stadscoalitie begint dus op 1 januari aan zijn taak.

Raad van State

Over de schorsing van lijsttrekker Van Quickenborne is het bericht duidelijk. "Onze raadsman is er ervan overtuigd dat er geen enkele regel is overtreden, ook niet de regel met betrekking tot het formaat van de verkiezingsaffiches", klinkt het. Open Vld beraadt zich er dan ook over om de uitspraak aan te vechten bij de Raad van State.

Sowieso zal de nieuwe burgemeester in de komende dagen zijn eed afleggen. Daarna gaat de schorsing in. Wie Q vervangt is nog niet geweten. "De stadscoalitie zal de naam van de vervanger op een gepast tijdstip bekendmaken."

"Tijdens de korte periode van verhindering van Vincent Van Quickenborne zal een vervanger het burgemeesterschap tijdelijk waarnemen, net zoals de huidige burgemeester tijdens zijn ministerschap in Brussel drie jaar vervangen werd", klinkt het nog venijnig richting huidig burgemeester Stefaan De Clerck.

Belga Foto Belga

MEER OVER Vincent Van Quickenborne