Gantman: "De Wever is voor mij een bevrijding geweest"

Print
Gantman: "De Wever is voor mij een bevrijding geweest"

Gantman: De Wever is voor mij een bevrijding geweest

Ex-schepen André Gantman is door diepe dalen gegaan. Maar dankzij Bart De Wever keert hij nu door de grote poort terug in de Antwerpse politiek, als fractieleider van de N-VA. Voor de allereerste keer praat hij over de zwartste periode uit zijn leven, toen hij in een cel in de Begijnenstraat zat.

Alles leek André Gantman mee te zitten. Als schepen van Personeel had de joviale jurist een revolutie ontketend in de Antwerpse ambtenarij. Hij maakte een einde aan de politieke benoemingen en voerde een organisatiemodel in dat overal in Vlaanderen werd overgenomen. Maar in 2000 kwam Gantman de man met de hamer tegen. Het gerecht stelde hem in verdenking wegens fraude in zijn advocatenpraktijk. Hij moest aftreden als schepen en zat twee maanden in voorarrest in de Begijnenstraat.

“Over mijn proces in 2006 wil ik niets meer zeggen”, begint de 62-jarige Gantman zijn verhaal. “Er is recht gesproken, en daar heb ik mij als jurist bij neergelegd. Ik kan wel zeggen dat die twee maanden in voorarrest, waarin ik zelfs mijn kinderen niet mocht zien, de zwartste tijd uit mijn leven is geweest.”

“Midden in die moeilijke periode heb ik Bart De Wever voor het eerst ontmoet, en uit dat contact is een warme vriendschap gegroeid. Toen hij mij in de zomer van 2011 vroeg of ik op de N-VA-lijst wilde staan, heb ik eerst geweigerd. Ik vond dat ik dat niet kon doen na alles wat er was gebeurd, hoewel ik nooit uit mijn politieke rechten ben ontzet.”

“Na een nacht zonder slaap heb ik Bart gebeld. Hij zei: ‘Iedereen verdient een tweede kans. En als de regering jou heeft gerehabiliteerd, waarom zou ik dat dan niet doen?’ Zo heb ik de negentiende plaats op de lijst gekregen. Toen Bart op een feest van de N-VA mijn kandidatuur en die van Chris Morel aankondigde, zei hij: ‘André is geen gewone kandidaat, hij is een vriend’. Een zeer ingrijpend moment in mijn leven. Ik heb toen een korte speech gegeven, waarin ik naar eer en geweten heb gezegd: ‘Vandaag ben ik maatschappelijk bevrijd’.”

En nu loodst Bart De Wever hem dus via de grote poort weer in de politiek. Na de verkiezingen werd zijn naam zelfs genoemd als kandidaat-schepen. “Daaraan heb ik nooit gedacht”, zegt hij. “In stilte droomde ik wel van het fractieleiderschap, maar ik heb daar tegen Bart nooit iets over gezegd. De N-VA komt met een grote, jonge en ambitieuze ploeg in de gemeenteraad. Dat is geen evidente situatie, vooral niet voor de grootste partner binnen de meerderheid. Zo’n team moet goed worden gecoacht door iemand met ervaring. Ik vind het een grote eer om dat te mogen doen.”

Lees het volledige interview in Gazet van Antwerpen.

Lex Moolenaar

MEEST RECENT