Poetin wil Depardieu Russisch paspoort geven

De Russische president Vladimir Poetin is bereid om de Franse acteur Gérard Depardieu een Russisch paspoort te geven, als hij dat daadwerkelijk ook zou willen. Dat vertelde de Russische president donderdag tijdens zijn eerste grote persconferentie sinds 2008, waarbij hij ook stelde dat Rusland geen autoritair overheidssysteem kent.

fvranckx

"Poetin heeft me al een paspoort opgestuurd", zou de acteur volgens zijn vrienden dinsdag verklaard hebben. De woordvoerder van Poetin, Dmitri Peskov, stelde woensdag dan dat de acteur "waarschijnlijk grapte".

Depardieu maakt het voorwerp uit van een polemiek in Frankrijk, naar aanleiding van de belasting op rijken in zijn thuisland. Zo zou de acteur van plan zijn Belg te worden en zijn Frans paspoort willen inleveren.

De Russische president liet op de persconferentie weten een vriendschappelijke relatie met de acteur te hebben.

Op de persconferentie stelde Poetin ook dat Rusland geen "autoritair" overheidssysteem heeft. Volgens hem is zijn beslissing dat hij na twee mandaten geen president meer zal zijn, het beste voorbeeld daarvan. Anders zou hij wel de grondwet aangepast hebben, klonk het.

Lees ook: Gérard Depardieu levert Frans paspoort in Gérard Depardieu woont officieel in België

Belga Foto's AFP/EPA

MEER OVER Gérard Depardieu