Iraaks gezin zwaarder bestraft voor onmenselijke behandeling van dochter

Sayhood E.H. (70), Resmieh F. (59) en hun zonen Mohamed (41) en Ali (30) zijn in beroep zwaarder bestraft voor de onmenselijke behandeling van hun dochter en zus. Ze hadden haar geslagen en met een hamer bewerkt omdat ze wilde trouwen met een Belg. Hun fanatieke houding getuigde volgens het hof van een extreme onverdraagzaamheid tegenover de westerse maatschappij.

jrosquin

Het Iraakse gezin was in 2002 naar België gekomen. Dochter Aseel (27) raakte in tegenstelling tot haar ouders en broers goed geïntegreerd en kreeg een relatie met Peter. De beklaagden vonden dat ze de eer van de familie bezoedelde, maar Aseel weigerde om hem op te geven.

In 2010 zocht ze weer toenadering, want ze was verloofd en hoopte op hun zege. Ze werd echter zwaar onder druk gezet om de relatie te beëindigen. Aseel hield voet bij stuk en werd daarom op 30 augustus 2010 opgesloten in de ouderlijke woning in Mortsel.

'Slechte moslim'

De vrouw werd geslagen, gebeten en aan de haren getrokken. Moeder sloeg haar zelfs met een hamer op de handen en de knie. Ze scholden haar uit voor "hoer" en "slechte moslim" en bedreigden haar meermaals met de dood. Een dag later kon ze de politie verwittigen en erger voorkomen.

De beklaagden hadden in eerste aanleg drie jaar cel, waarvan de helft met uitstel, gekregen. Het hof maakte daar voor de vader en zijn zonen vier jaar effectief van en voor de moeder veertig maanden. Voor alle vier werd de onmiddellijke aanhouding bevolen.

Belga

Foto Sarah Van den Elsken