Tram tussen Wommelgem en Antwerpen via 'Reuzenpijp'

Tram tussen Wommelgem en Antwerpen via 'Reuzenpijp'

Tram tussen Wommelgem en Antwerpen via 'Reuzenpijp'

Print
Wommelgem - In maart 2013 starten de werken aan een nieuwe tramverbinding van bijna 7 kilometer die het centrum van Antwerpen moet verbinden met Wommelgem.

Het traject zal door de 'Reuzenpijp' lopen, de bestaande maar ongebruikte premetrotunnel onder de Turnhoutsebaan. Twee jaar na de start zullen de werken opgeleverd zijn. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) woensdag.

Het gaat om het zogenaamde tramproject 'Livan 1'. De Vlaamse regering keurde daarvoor vrijdag reeds het project met publiek-private samenwerking goed en kende ook erfpacht toe aan De Lijn voor het aanbrengen van boven- en ondergrondse infrastructuur. Daarop ondertekende De Lijn dinsdag het contract met het Consortium nv Livan Infrastructure. Het gaat om een investering van 100 miljoen euro.

Na meer dan dertig jaar zullen er trams sporen door de slapende metrokoker onder de Turnhoutsebaan. De tram komt boven op de Herentalsebaan in Deurne, net voorbij het kruispunt met de Luitenant Lippenslaan. Vanaf daar rijdt hij verder over de bestaande sporen van lijn 24.

Aan het AZ Monica buigt hij af naar de Florent Pauwelslei en rijdt verder over de Ruggeveldlaan. Daar slaat hij af en rijdt parallel met de E313 naar de park and rideparking in Wommelgem.

De nieuwe tramlijn moet "tegen 2020 de helft van alle verplaatsingen in de Antwerpse agglomeratie met het openbaar vervoer, de fiets of te voet laten gebeuren", zegt Crevits. "Met deze belangrijke investering brengen we die ambitie dichterbij."

Belga

Foto Patrick De Roo

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio