De moeilijke weg van veld naar weg en weer terug

Lars Boom, Davy Commeyne, Pieter Ghyllebert, Lubomir Petrus: ze zijn met een handvol, de jongens die na een mooi veldritdebuut hun geluk op de weg gingen zoeken. De meesten onder hen kwamen van een kale reis thuis en gooien zich vandaag in Sint-Niklaas opnieuw op hun oude liefde.

drombouts

Het is vaak vallen zonder opstaan en dat verwondert Mario De Clercq niet. De ploegleider van Sunweb-Revor was zowat de enige die zonder kleerscheuren van het veld naar de weg verhuisde en weer terug. Drie wereldtitels leverde die switch hem op. Veel van wie zijn voorbeeld volgden, modderen maar wat aan.

"Dat komt door onderschatting, weet ik wel zeker", zegt De Clercq in Gazet van Antwerpen. "Het is makkelijker van het veld naar de weg over te stappen dan omgekeerd. Een goede crosser beschikt over techniek en explosiviteit en hoeft die basis slechts aan te vullen met duurtrainingen om ook op de weg uit de voeten te kunnen. Daar de top bereiken, is weer wat anders."

"Wie van de weg weer in het veld duikt, staat verstomd van hoe hoog het niveau vandaag is en hoeveel technischer de wedstrijden werden. De weg terug is dus sowieso moeilijker dan vroeger."

"Wie in september beslist weer te gaan crossen, zoals Davy Commeyne het aanpakte, mag het vergeten. Met zo'n overstap moet je in de periode maart-april al bezig zijn."

Luc Lamon

Archieffoto Photo News

Vastgoed

Jobs in de regio