Schepencollege wil geen verbrandingsoven op bamboechips

Het schepencollege van Lier zal de milieuvergunningsaanvraag voor de bouw van een verbrandingsoven op bamboechips negatief adviseren.

Van Rompaey Chris

Het Luxemburgse bedrijf Renewable Energy Services (RES) wil aan de Schollebeekstraat in Lier een installatie bouwen die elektriciteit opwekt door het verbranden van bamboechips uit Congo. "We wilden de aanvraag vandaag (dinsdag, red.) al negatief adviseren, maar we hebben onze beslissing een week uitgesteld. We doen dit uit respect voor de mensen die hun bezwaarschriften nog moeten indienen", zegt schepen van Leefmilieu Gert Van Eester (CD&V).

"We zullen de aanvraag negatief adviseren onder meer omdat we van mening zijn dat zo'n verbrandingsoven te belastend is voor de aanpalende woonzone.

We vinden het perceel waarop de centrale gebouwd wordt ook te klein, waardoor de bufferzone tussen de gebouwen en de woningen te beperkt zal zijn", gaat Van Eester verder.

Tegen de plannen van RES rees in de buurt erg veel protest. De omwonenden vrezen allerlei overlast en dienden verscheidene bezwaarschriften in. Dat deden ook alle Lierse scholen. CD&V, sp.a en Groen lieten weten tegen de verbrandingsoven te zijn.

Foto: een gelijkaardige installatie in Duitsland. Het beeld met de concrete inplanting in Lier wil Renewable Energy Services, ondanks een eerdere belofte, niet vrijgegeven.

Chris VAN ROMPAEY


Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio