Huts scoort, haven stelt beslissing uit

Voorlopig wordt er nog niets beslist over het al of niet afschaffen of afslanken van de boeteclausules in een aantal concessiecontracten in de haven van Antwerpen. Dat besliste de raad van bestuur van het Gemeentelijk havenbedrijf Antwerpen dinsdagavond op zijn laatste zitting van deze legislatuur.

jatimmermans

Zowel door het uitstel als in de formuleringen naderhand in een persbericht, blijkt dat de politiek samengestelde raad niet doof is gebleven voor de kritiek van Katoen Natiebaas Fernand Huts (foto).

Met een persconferentie, de dreiging met juridische stappen én vooral met paginagrote krantenadvertenties trok Huts de voorbije dagen fel van leer tegen het voornemen van de havendirectie om de boeteclausules voor vooral de grootste concessie-uitbaters - PSA en DP World - definitief te wijzigen. Die hadden tot dusver overigens nog nooit boetes betaald omdat het Deurganckdok sinds de crisis beneden de verwachtingen presteerde. En met de opening van de Tweede Maasvlakte in Rotterdam voor de deur, lijken boetes volgens havenkringen helemaal uitgesloten als men dergelijke terminaluitbaters hier nog wil houden. Huts becijferde dat de haven daarmee tot dusver al minstens 51 miljoen euro liet liggen terwijl hijzelf wél al een boete kreeg.

De Katoen Natie-topman lijkt nu alvast gedeeltelijk te scoren. De raad van bestuur schuift de beslissing immers door naar de volgende, nieuwe raad. Een aantal uittredende coalitieleden al daar overigens reeds voor de campagne van Huts op aangedrongen.

Het directiecomité moet nu het huiswerk bijschaven en een nieuw voorstel indienen. Dat dient onder meer rekening te houden met het gelijkheidsbeginsel, een eis van Huts. Ook wordt uitdrukkelijk gesteld dat in het volgende jaarverslag de opvolging van de boeteclausules zal toegelicht worden. Huts hekelde dat al die jaren nooit door de revisoren op dit punt was gewezen.

De raad handhaaft "de blijvende, volwaardige mogelijkheid tot invordering". Het directiecomité krijgt nu opdracht om in het licht van de snel toenemende concurrentie, een economisch actieplan uit te schrijven om de positie van Antwerpen te versterken. En daar was het directiecomité nu net om begonnen.

PVb

Foto Dirk Kerstens