Vlaams hulpplan moet kleine ondernemer redden

De Vlaamse overheid lanceert een hulpplan dat kleine ondernemers moet redden van het faillissement. Er komen meer subsidies, de stap naar hulp wordt kleiner en werkgeversorganisaties gaan problemen actief opsporen. "We gaan ondernemers in de problemen meer subsidies geven", zegt Vlaams ministerpresident Kris Peeters (CD&V).

Dominick Rombouts

"Ze kunnen naar het Agentschap Ondernemen stappen. Daar wordt een plan uitgewerkt om het bedrijf weer gezond te krijgen. Maar dat kost geld. Tot hiertoe gaven we een subsidie van 50%. Vanaf volgend jaar trekken we die op naar 75%. De maximumsubsidie blijft wel 25.000 euro. En we verlagen ook de drempel. Tot hiertoe kwamen enkel projecten van 10.000 euro in aanmerking voor een subsidie. Volgend jaar wordt dat al vanaf 7500 euro."

Werkgeversorganisaties

Vandaag zijn er nog te weinig ondernemers die weten dat het Agentschap Ondernemen bestaat. En als ze het wel weten, moeten ze nog de moed opbrengen om over hun problemen te praten. "Daarom gaan we de werkgeversorganisaties inschakelen. Ondernemers trekken gemakkelijker daarnaartoe dan naar de overheid", zegt Peeters (foto).

De Vlaamse regering lanceert in januari 2013 een oproep om projecten in te dienen. Unizo, VOKA en andere werkgeversorganisaties kunnen dan zeggen hoe ze ondernemingen willen helpen. "Dat kan bijvoorbeeld door probleemondernemingen actief op te sporen via de databestanden van Graydon, door ondernemers op te bellen of door informatieavonden te organiseren. Het Agentschap Ondernemen beslist of hun aanpak wordt goedgekeurd. Daarna kunnen ze projecten indienen in naam van hun ondernemers", zegt Peeters.

CWil

Foto Photo News