Mobiliteitsbudget moet aantal bedrijfswagens terugdringen

Een bedrijfswagen is niet voor elke werknemer een aangename extra. Steeds grotere files en te weinig parkeerplaatsen doen de vraag naar alternatieven rijzen. Dat zegt dienstenbedrijf SD Worx, dat samen met het platform voor ecologisch vlootbeheer mobimix.be het proefproject 'Mobiliteit Werkt' startte in opdracht van Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits.

fvranckx

Het mobiliteitsbudget is een budget dat de werknemer vrij kan besteden aan een brede waaier vervoersmiddelen. Het vervangt de bedrijfswagen of is er een aanvulling op. Door bijvoorbeeld de tankkaarten te beperken, kan er geïnvesteerd worden in een duurzaam alternatief zoals bedrijfsfietsen.

"Het is een even interessante oplossing voor werknemers en gemakkelijk te organiseren door werkgevers", zegt Koen Maegerman, juridisch expert bij SD Worx, "maar eerst is er een stroomlijning nodig van de regels, want die zijn momenteel te complex."

Administratie

SD Worx en mobimix.be hielden een enquête bij meer dan 500 bedrijven. Daaruit blijkt dat amper 3% van de Belgische bedrijven een mobiliteitsbudget aanbiedt.

"Nog meer administratie, extra kosten op vlak van organisatie en een complex sociaal-juridisch kader schrikken bedrijven af." zegt Roel Vanderbeuren, project manager van "Mobiliteitsbudget Werkt".

Tijdens het project testten de organisaties het mobiliteitsbudget uit in vijf bedrijven. Een groot aantal werknemers heeft tijdens die periode zelf een nieuwe combinatie van woon-werknemers voor zichzelf gemaakt, waardoor bijna de helft minder de auto werd gebruikt.

"Als we een mobiliteitsbudget invoeren, zullen het aantal kilometers dalen", aldus Vanderbeuren.

De definitieve resultaten van het project worden in maart 2013 gepresenteerd.

Belga Foto PhotoNews