Marktaandeel Electrabel duikt onder de 50 procent

Het marktaandeel van Electrabel voor de levering van elektriciteit aan de Vlaamse huishoudens is in november gezakt tot 49,41 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg.

fvranckx

In oktober bedroeg het marktaandeel nog 50,46 procent. De duik onder de symbolische grens van 50 procent is ongetwijfeld het gevolg van de dynamiek op de energiemarkt. Electrabel kondigde wel reeds prijsdalingen aan vanaf januari.

Steeds meer particulieren wisselen van leveranciers, of sluiten zich aan bij groepsaankopen.

Onder meer Essent is één van de grote winnaars, met een stijging van 5,84 procent naar 6,24 procent, dankzij het binnenhalen van groepsaankopen. Lampiris stijgt van 4,09 procent in oktober naar 4,30 procent marktaandeel in november bij de huishoudens.

Maar ook starters doen het goed, getuige het nieuwe bedrijf Elegant dat in enkele maanden tijd een marktaandeel van 0,39 procent wist te halen.

Wat aardgas betreft duikt Electrabel eveneens onder de drempel van 50 procent voor het globale marktaandeel (huishoudens + bedrijven) in november. Voor huishoudens alleen was die drempel al in september overschreden.

Belga Foto PhotoNews