Belg betaalt jaarlijks 25 miljoen te veel aan chocolatiers

Wie in een gespecialiseerde winkel een bepaald gewicht aan pralines vraagt, krijgt haast nooit waar voor zijn geld. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop. Volgens de consumentenorganisatie betaalt de Belgische consument jaarlijks 25 miljoen euro te veel bij chocolatiers.

tmas

Anonieme enquêteurs bestelden bij 22 bekende chocolatiers als Leonidas en Neuhaus telkens 250 gram pralines, maar bleken door het gewicht van de verpakking meestal met heel wat minder huiswaarts te keren. Toch werd er 250 gram aan pralines aangerekend.

Het gewicht van de pralinedoosjes varieert blijkbaar sterk: van bijna niets tot een derde van het totale gewicht. "De vraag die zich opdringt is echter of je ook effectief betaalt voor het extra gewicht", klinkt het bij Test-Aankoop. "Om de eventuele afwijkingen in te schatten werden de betaalde gewichten vergeleken met het nettogewicht zonder verpakking."

Bij geen enkele van de 22 bezochte chocolatiers bleek de consument meer te krijgen dan wat werd aangerekend, wel integendeel. Gemiddeld ging het om een afwijking van 9 procent, met uitschieters tot maar liefst 43 procent in het nadeel van de consument.

Supermarkt

Ook in 10 bezochte supermarkten bleek de verpakking tot 30 procent van het gewicht in te nemen, maar daar wordt de klant niet opgelicht. In 7 van de 10 gevallen zat er zelfs meer nettogewicht aan pralines in de verpakking dan het aangerekende gewicht.

Belga Foto Photo News

MEER OVER Test Aankoop