1 / 3

Ötzi-ontdekker bewijst dat Ramses III de keel werd overgesneden

Ramses III is de keel overgesneden: er zijn heel wat x-stralen en dna-analyses aan te pas gekomen om een complot van 3.000 jaar geleden op te lossen. De wetenschap licht eindelijk de sluier op van "de samenzwering van de harem", een van de somberste episodes uit de tijd van de farao's.

fvranckx

Ramses, die regeerde van circa 1194 tot 1163 voor Christus, wordt in de geschiedschrijving "de laatste grote farao" genoemd.

De samenzwering die werd uitgebroed in de harem van de farao werd al in een document uit de antieke tijd vermeld. Daarin wordt melding gemaakt van de poging tot samenzwering van koningin Tiyi, een van de vrouwen van farao Ramses III.

Volgens officiële documenten uit het oude Egypte heeft de putsch zich afgespeeld in 1156 voor Christus. Maar de teksten bleven onduidelijk over het lot van Ramses III zelf, die toen ongeveer 65 jaar oud was. Zijn mummie werd pas op het einde van de 19e eeuw gevonden.

Ötzi

Dan ging de Duitse onderzoeker Albert Zink zich met de doodsoorzaak van Ramses III bezighouden. Zink was beroemd geworden met zijn ontdekking van Ötzi (foto onder), de ijsman, die in 1991 aan de Oostenrijks-Italiaanse grens in de Alpen was ontdekt.

Met de hulp van andere experts heeft hij de mummie onderworpen aan de nieuwste technologie van medische driedimensionale beeldvorming en computergestuurde tomografie. Voor het eerst kregen de wetenschappers zo zicht op een zware wonde ter hoogte van de keel, net onder de larynx. Tot nog toe was die wonde niet opgemerkt.

Nog verrassender is dat de tomografie een vreemd voorwerp in de wonde aan het licht heeft gebracht: een stenen amulet, bekend als het Oog van Horus, waaraan de Egyptenaren een helende kracht toekenden.

"De doorgesneden keel en de amulet bewijzen duidelijk dat de farao is vermoord", zegt Albert Zink in een persbericht.

Belga Foto's EPA/PhotoNews