"Zonder vrijwilligers kunnen we het niet"

De domeinen rond het College van het Eucharistisch Hart krijgen zaterdag 22 december voor de 18de keer het toneel voor een cyclocrosswedstrijd. op rij het kruin van de cyclocrosswereld over de vloer. Het is al de 47ste cross die de Molenheidevrienden organiseren op Essense bodem.

Tilborghs Margo

Réné Van Hooydonck is al 30 jaar voorzitter van de Molenheidvrienden. “Ik ben een werkende voorzitter”, zegt hij. “Ik kan het niet laten om hier zelf te komen helpen. Ook op de dag van de koers loop ik rond op het terrein, al ga ik dit jaar wel voor het eerst mee brunchen in de VIP-tent.” In totaal worden er drie tenten opgesteld. “Er zijn twee VIP-tenten waar in totaal zo’n 1.300 genodigden ontvangen zullen worden. Daarnaast is er ook nog een publiekstent. Voor het opstellen van de tenten kunnen we rekenen op heel wat vrijwilligers. We beschikken in totaal over meer dan 200 mensen die gratis en voor niets komen helpen. Hun hart ligt bij de cyclocross en sommigen werken al meer dan 30 jaar mee. Ze helpen niet alleen bij de opbouw van de tenten maar ook bij de aanleg van het parcours. De dag zelf staan ze paraat bij de oversteekplaatsen, de inkom, de parking en tal van andere kleine taken. Ze zijn overal inzetbaar. De meeste helpers zijn van Essen maar ook van de buurtgemeenten zijn er iedere jaar helpers.

Koffiekoeken

De rechterhand van voorzitter Van Hooydonck is Wim Mens. Hij staat mee in voor de opbouw van het parcours. "Wim ligt er, wegens gezondheidsreden, even uit. Maar we hopen met z'n allen dat hij weer snel opknapt. Vorig jaar vond Wim tijdens het afbreken van de tent onder de houten vloer vijftig euro. Daar hebben we dan maar koffiekoeken van gekocht." Over de verhuis naar een nieuwe locatie rond sportpark Hemelrijk zijn er nog veel vraagtekens. “Het parcours wordt hier te klein", zegt voorzitter Van Hooydonck. "Het is te beperkt en de wegen zijn te smal. Dit jaar hebben we twee extra ijzeren bruggen geplaatst. Een waar de renners over rijden en een brug met trappen. Er zijn wel plannen uitgestippeld maar die moeten nog verder uitgewerkt worden. Ook de bewoners van het Vossenbos, de wijk die naast het parcours ligt, moeten nog bevraagd worden."

Grote groep vrienden

“Onze vrijwilligers zie ik als een grote groep vrienden”, zegt Van Hooydonck. “Ieder jaar komen ze gratis en voor niets helpen. Zonder die vrijwilligers zijn we niets. Op de dag zelf kan de organisatie rekenen ook nog rekenen op verschillende Essense vereniging. Vrijwilligers van basketbalclub Esbac kan je vinden in de sporthal, in de jenevertentjes zit de EPO-ploeg van turnkring Volharding terwijl de dames van Volharding achter de toog staan in de publiekstent. Ook voetbalclub Excelsior en wielertoeristenclub De Pomp steken een handje toe. De motormannen van Owls zorgen dan weer voor het vervoer met de shuttlebussen. Stuk voor stuk zijn het mensen waar je op kan rekenen. Zonder hen zouden we niets zijn.We zijn nu voor de derde week bezig. Na al die jaren weten de meesten wel hoe het moet. Een tent opzetten is voor hen iets van niets.”

MaTiMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio