Aanleg poelen steeds populairder

Steeds meer mensen doen een beroep op de diensten van Regionaal Landschap Rivierenland om kleine landschapselementen te integrereren in hun tuin of op hun land. Zo is er een stijgende vraag naar de aanleg of de herstelling van poelen.

Sven Van Haezendonck

Naast heggen, hagen en houtkanten worden poelen steeds populairder. "Dat is goed nieuws, want het zijn waardevolle minibiotopen waar heel wat planten en dieren dankbaar gebruik van maken. Het water in de poel betekent leven en biedt een grote diversiteit van organismen op een kleine ruimte. Bovendien zijn poelen niet alleen ecosystemen. Het zijn ook plekjes waar je heerlijk bij kan wegdromen", vertelt Elly Vaes, projectmedewerker poelen.

Sinds 2010 heeft Regionaal Landschap Rivierenland 30 poelen aangelegd en hersteld. Voor 2013 zijn er nu al meer dan 20 aanvragen ingediend. Nieuw is de samenwerking met Eco². Dat is een initiatief van de Boerenbond, VLM en agro-aanneming waarbij lokale landbouwers worden ingeschakeld om agrarisch aannemingswerk uit te voeren. Vaes: "De landbouwer neemt in dit geval de aanleg van een poel op in zijn bedrijfsvoering en krijgt er een marktconforme vergoeding voor."

Omdat een poel onderhoud vraagt? organiseert Regionaal Landschap Rivierenland jaarlijks ook een cursus voor eigenaars van poelen en natuurliefhebbers. Deze cursus bestaat uit een theoretisch gedeelte waarbij de deelnemers leren hoe een poel functioneert en hoe je deze best kan onderhouden. Tijdens het praktische gedeelte wordt er effectief in de poel zelf gedoken. "Plezierig, leerrijk en ideaal voor natuur en omgeving", zegt Elly Vaes nog.

SVH

Foto Elly Vaes

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio