1 / 2

Werkloos zijn is slecht voor je cv

Potentiële werkgevers verliezen sneller hun interesse als ze zien dat sollicitanten lange tijd zonder werk hebben gezeten. Wie over de juiste vaardigheden beschikt, maar al zes maanden of langer zonder werk zit, maakt veel minder kans om een uitnodiging voor een jobgesprek te krijgen.

wverhaert

Werkloos zijn is niet goed voor je cv. Dat is kort samengevat de conclusie van een onderzoek dat uitgevoerd is aan de North­eastern University in Boston. Bedrijven schatten de potentiële werknemers minder hoog in als ze zien dat de persoon in kwestie lange tijd zonder werk heeft gezeten. Daardoor dreigen Amerikaanse werklozen vrij snel in een zeer moeilijke situatie terecht te komen op de arbeidsmarkt. Bedrijven gaan er namelijk te snel van uit dat wie lange tijd zonder werk zit, bijna automatisch niet geschikt zal zijn voor de job die wordt aangeboden. Zelfs wanneer het totale aantal banen groter wordt, hebben langdurige werklozen het moeilijker om een job te vinden.

"Vooral kandidaten die langer dan zes maanden werkloos zijn geweest, blijken het veel moeilijker te hebben - zelfs wanneer ze over de geschikte vaardigheden beschikken - om aangeworven te worden dan collega's die recenter hun vorige baan zijn kwijtgeraakt", legt onderzoeker Rand Gayad uit. Voor het onderzoek stuurden de wetenschappers zo'n 5.000 identieke sollicitatiebrieven op. Daarin verschilde enkel de tijd waarin de sollicitant werkloos was geweest. "Wie langer dan een half jaar zonder werk zat, kreeg bijna nooit een uitnodiging om op gesprek te komen", stelde Gayad vast.

Verder onderzocht hij ook welke invloed professionele ervaring meespeelde in de keuze van bedrijven om mensen op gesprek te laten komen. Opvallend daarbij was dat bedrijven veel sneller mensen opbelden met expertise in dezelfde sector als het bedrijf zelf. Wie gelijkaardige expertise had, maar die verworven had in een verwante sector, maakte minder kans op de job.

Metro
NIET TE MISSEN