65-jarige Mechelse volgt opnieuw stage

In ons land zijn sinds kort 267 Zilverstagiairen aan de slag: gepensioneerden die vinden dat ze nog te waardevol zijn om thuis te zitten. Zij volgen in een soort proefproject onbezoldigd stage bij een ander bedrijf. Onder hen ook Anne Cnops (65) uit Mechelen.

Sven Van Haezendonck

Het idee van deze Zilverstage kwam van pensioen- en levensverzekeringexpert Delta Lloyd Life die met deze studie de discussie rond 'langer werken' wil verruimen. "De Zilverstages genieten de steun van minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) en minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld). Bedoeling is om alle bevindingen rond de zilverstages te bundelen en in het voorjaar van 2013 als een beleidsnota aan te bieden aan de ministeries", zegt Inge Van Der Haegen van Delta Lloyd Life.

Met 267 inschrijvingen scoorde het project boven alle verwachtingen. Van Der Haegen: "Velen maakten met een nieuwe start een oude droom waar: de postbode die community-manager werd, de gewezen slagersvrouw die in de mode aan de slag ging of een politieagent die op een filmset terechtkwam." Een van de succesverhalen is dat van de 65-jarige Anne Cnops uit Mechelen die veertig jaar lang in de reclamewereld actief was. Zij volgt sinds november vier dagen per week stage bij het Leuvense Wienie, een webbureau vol technologie met smartphone-applicaties en webshops.

Cnops: "Het is een fantastische ervaring. Natuurlijk is dit een compleet nieuwe wereld voor mij, ik kwam hier terecht tussen tien hippe jongeren tussen de 23 en 32, maar toch heb ik het gevoel dat we van elkaar kunnen leren. Al vanaf de eerste dag mocht ik de planningsvergaderingen bijwonen en mijn visie geven. Ik voelde me dus helemaal aanvaard. Nu bezoek ik zelfs mee de klanten. Met mijn levens- en beroepservaring kan ik misschien een nieuwe en zelfs frisse kijk op een aantal zaken geven."

Tegelijk leert ze met computers en sociale media omgaan. "Ik noem dit dus echt een nieuwe uitdaging en een win-winsituatie. Moesten ze me parttime in dienst willen nemen, zou ik het zelfs nog voor enkele jaren overwegen. De Zilverstagiairen hebben met deze studie bewezen dat ze nog te waardevol zijn om thuis te zitten. Wij zijn eigenlijk echte ervaringsdeskundigen. Ik voeg er wel meteen aan toe dat dat voor iedereen anders is. Ik kan me perfect inbeelden dat sommige leeftijdsgenoten na een volledige loopbaan 'op' zijn of gewoon van hun rustige, oude dag willen genieten", vertelt Anne Cnops.

De Zilverstagiairen zijn echt gemotiveerd: ze krijgen een onkostenvergoeding van 20 euro per dag voor transport en maaltijden, maar verder is hun stage onbezoldigd.

PP

Foto Dirk Vertommen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio