1 / 3

126 nieuwe planten- en diersoorten ontdekt in de Mekong-delta

In de Mekong-delta (Zuidoost Azië) zijn 126 nieuwe planten- en diersoorten ontdekt. WWF toont in het rapport 'Extra Terrestrial' onder meer een kikker die tjilpt als een vogel, een vleermuis met een 'duivelse' kop en een blind visje die in ondergrondse wateren zwemt.

drombouts

De 82 planten, 21 reptielen, 13 vissen, 5 amfibieën en 5 zoogdieren werden in 2011 op naam gebracht. Ze zijn ontdekt in de Mekongdelta, verspreid over Cambodia, Laos, Myanmar, Thailand, Vietnam en het Zuidwesten van de Chinese provincie Yunnan. Sinds 1997 werden in die ruime regio overigens al ruim 1.710 nieuwe soorten beschreven. Op het Vietnamese eiland Phu Quoc werd bijvoorbeeld een nieuwe "wandelende" rog ontdekt (Clarias gracilentus), die met borstvinnen rechtop kan voortbewegen.

Verder werd een twee centimeter klein visje gevonden (Boraras naevus) of een blind roos visje (Bangana musaei), uit de karperfamilie, dat rondzwemt in ondergrondse grotten in Laos. De Quang's boomkikker kwaakt niet, maar maakt een soort tjilpend geluid, niet twee van die geluiden zijn gelijk en houden ergens het midden tussen een geklik, gefluit en gesjirp. Andere kikkersoorten blinken uit in hun veelheid van oogkleuren.

Een nieuw soort "pygmee" python (Python kyaiktiyo), toch nog anderhalve meter lang, werd slechts éénmaal gezien. Ander eigenaardig reptiel: een tweepotige hagedis. Wat de zoogdieren betreft, vallen drie vleermuizensoorten op. De "Beelzebub's vleermuis" heeft een "duivels" uitzicht met scherpe oren en een buisachtige neus.

Er zijn verder 81 plantensoorten op naam gebracht, waaronder verschillende nieuwe orchideeën, maar onder meer ook koffie-, gember-, brandnetel-, peper- en bananenplanten.

Foto's AFP