1 / 2

Koppige 90-jarige woont in container

Elza De Groof (90) uit Viersel is het levende bewijs dat je een oude boom niet verplant. De hoeve waarin zij woonde, werd vorige week gesloopt voor sociale woningen. De Groof wil van geen wijken weten en verkoos een container boven een nieuwbouwhuis in Grobbendonk.

jrosquin

Het ziet er tamelijk absurd uit: middenin de kale werfvlakte op de Watersportlaan in Viersel waar sociale bouwmaatschappij Zonnige Kempen 23 wooneenheden gaat bouwen, staat een eenzame werfcontainer. Hierin woont Elza De Groof (90).

De Groof woonde sinds 1938 in de hoeve in de Watersportlaan, waar haar ouders boerden. Na de dood van haar ouders en broer bleef De Groof - die net als haar broer nooit huwde - alleen achter. De huurhoeve raakte almaar meer in verval.

Enkele jaren geleden kocht sociale bouwmaatschappij Zonnige Kempen de gronden en de boerderij. De Groof weigerde de pachthoeve te verlaten en stelde eerst voor om in de stal te gaan wonen. Dat was geen optie, vermits die ook gesloopt zou worden.

De nieuwbouw sociale woning die ze van Zonnige Kempen aangeboden kreeg in Grobbendonk, weigerde De Groof resoluut. Uiteindelijk stelde de oude vrouw zelf voor om ter plaatse in een container te gaan wonen.

Er is nu overeengekomen dat De Groof in een van de 23 sociale woningen op de Watersportlaan mag wonen, zo gauw de huisjes af zijn. Dat zou in 2014 zijn.

Dierenverwaarlozing

Vijf jaar geleden haalde De Groof ook al eens de krant, omdat er een klacht was wegens dierenverwaarlozing. Haar koeien stonden kniehoog in de uitwerpselen. Ze vertelde toen dat ze absoluut haar koeien wou houden uit schrik haar statuut als landbouwster te verliezen. “Anders zetten ze me hier buiten, want ze willen hier sociale woningen bouwen”, klonk het toen.

KRISTIN MATTHYSSEN

Foto boven: De container waarin Elza De Groof nu woont Foto onder: de hoeve die inmiddels is afgebrokenMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio