Taalactivist dreigt De Lijn drie miljoen euro te kosten

De Lijn dreigt bijna 3 miljoen euro aan inkomsten te verliezen, en dat is toe te schrijven aan één man: Rudi Coels. De taalacitivist uit Overijse diende al meer dan honderd klachten in omdat de vervoersmaatschappij reclame in een andere taal toelaat.

jrosquin

Rudi Coels heeft wat van de Taalgrenswachter uit het tv-programma Spam. Als controleur van Taalrespect Overijse diende hij het voorbije jaar meer dan honderd klachten in tegen De Lijn wegens anderstalige reclame. Campagnes als ‘Rooms for 49 euro’ en ‘Britney Spears Femme Fatale Tour’ vinden geen genade in zijn alziende ogen.

“In de statuten van De Lijn staat dat het Nederlands de voertaal op bussen en trams moet zijn. Maar ze blijft die regels aan de laars lappen. Onze taal wordt bedreigd en moet beschermd worden. In Frankrijk, Canada en Spanje wordt Engelse reclame gewoon vertaald naar het Frans of Spaans. Waarom ben ik een taalextremist als ik dat hier ook vraag voor het Nederlands?”

Hogere tarieven

Vlaams ombudsman Bart Weekers krijgt alle klachtenbrieven van Coels op zijn bureau. “Het taalstatuut van De Lijn dateert al van 2003 en werd nog nooit nageleefd. Zo ga je als overheid niet met je burgers om. Ofwel schaft de politiek de regel af, ofwel verplicht ze De Lijn om haar na te leven”, aldus Weekers.

De Lijn roept dat ze met eentalige reclame 3 miljoen euro aan advertentie-inkomsten dreigt te mislopen. Rampzalig, aangezien ze volgend jaar al 4 miljoen euro moet besparen. “De taalzuivere bus of tram zou straks wel eens betaald kunnen worden door de reiziger, via hogere tarieven”, klinkt het.

Vlaams minister Hilde Crevits bekijkt met De Lijn of het statuut niet soepeler kan. Gisteren vond daarover een eerste vergadering plaats, maar beide partijen wilden nog niks prijsgeven. In een open brief fulmineerde Dirk Verhofstadt, broer van, dat “een minister met een beetje ruggengraat dit soort absurde regels onmiddellijk verticaal zou klasseren.”

Raf Liekens Foto: VRT

MEER OVER De Lijn