Dossiers patiënten in één databank

De Vlaamse overheid start in zeven gemeenten, waaronder Aalst en Turnhout, met een proefproject om medische gegevens van patiënten via een nieuwe databank beschikbaar te maken voor zorgverleners. Het nieuwe systeem start op 2 januari.

jrosquin

Vitalink heet het nieuwe systeem en werkt via een streng beveiligde website waarop de medische gegevens staan van alle patiënten die daarvoor hun toestemming geven. Zowel artsen, apothekers, verpleegkundigen, thuishulpmedewerkers als ziekenhuizen krijgen toegang tot de databank. Op die manier kunnen ze beter hun eigen zorg afstemmen op de medische voorgeschiedenis van de patiënt.

Het project wordt later deze week officieel voorgesteld. Het gaat van start op 2 januari volgend jaar. Zeven gemeenten zijn uitgekozen om te kijken of het werkt: Aalst, Turnhout, Hoeselt, Riemst, Tongeren, Bilzen en een deel van Vlaams-Brabant.

Enkele honderden patiënten nemen al deel. De patiënt is niet verplicht zijn medisch dossier vrij te geven, maar moet daarvoor expliciet toestemming geven. Na zes maanden volgt een evaluatie.

GeSm

Foto: PN